Deckarlucka 7

7/12 Brighton Rock av Graham Green (1938):
Dagens luckbok är en klassiker alla kategorier och Graham Green en ständig Nobelpriskandidat som tyvärr aldrig fick priset. I Brighton Rock (även Lagt kort ligger på svenska) begår den 17-åriga gangstern Pinkie Brown ett mord. och hade det inte varit för envisa Ida Arnold kanske han hade lyckats komma undan. Under bokens snygga thrillerytan målas en fascinerande kritik mot katolicismens syn på synd och moral upp. Tätt, välskriven och njutbar och suverän inledning: ”Innan Hale hade varit tre timmar i Brighton förstod han att de tänkte mörda honom.”
Så många frågor som väcks av en enda mening. Vem är Hale? Vilka är de som vill mörda honom? Varför vill de mörda honom. Och hur kommer det sig att han förstår att de vill mörda honom? Och varför just i Brighton.
Vem vill inte läsa vidare efter detta?

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier