Deckarlucka 2

img_0851

2/12: De rödhårigas förening av Sir Arthur Conan Doyle:
Naturligtvis måste det bli en Sherlock Holmes till – en av alla dessa suveräna deckarnoveller som också har fastnat på ett alldeles speciellt sätt i mitt minne. Egentligen tror jag att det har med titeln, De rödhårigas förening, att göra. En minst sagt fantasieggande sådan för en deckarnovell. Och så inledningen: ”En dag förra hösten då jag hälsade på hos min vän Sherlock Holmes fann jag honom försjupad i ett samtal med en mycket tjock och frodig äldre man med eldrött hår.”
Efter det här kan verkligen vad som helst hända och när Watson beundrande i slutet säger”Du räknade ut det fint, utropade jag med oskrymtad beundran. Det är en lång kedja, men varenda länk håller.” så är man fullständigt böjd att hålla med honom. Läs själva så får ni se. Genialt och enkelt – för Sherlock Holmes i alla fall.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier