Pris till Jörn Lier Horst

lierhorst3

The Petrona Award är ett brittiskt deckarpris till: Best Scandinavian Crime Novel of the Year. Första gången det delades ut var 2013 och då till Liza Marklunds Last will. 2014 blev det ytterligare en svensk – Leif G W Persson och Linda, as in the Linda murders belönade. 2015 var det isländska Yrsa Sigurdardottirs tur med The silence of the sea.
I lördags, 21 maj, var det dags för årets Petrona som delades ut under en galamiddag på Crimefest i Bristol och årets vinnare blev en norrman – Jörn Lier Horst och hans The Caveman (Grottmannen).
I ett pressmeddelande skrev Jörn Lier Horst bland annat: ” Det här är det fjärde Petrona Award och jag är mycket hedrad över att följa i spåren på Liza Marklund, Leif G W Persson och Yrsa Sigurdardottir.

Juryns motivering till The Cavemans vinst löd så här:The Caveman is a gripping police procedural drawing on Jorn Lier Horsts experiences as a  murder detective. All the books in the William Wisting series have had compelling narratives and The Caveman is no exception, exploring a Norwegian society where, in a supposedly close-knit community, a man can lie dead at home unnoticed and unmourned for weeks. Excellent plotting, well-drawn characters and writing of the highest quality make this book a worthy winner of the 2016 Petrona Award.”

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier