Tack Umberto Eco!

Eco

Det är så tråkigt med mycket död en helg som ägnas åt en stor födelsedag min absoluta närhet.
Först Harper Lee (1926 – 2016) och så nu en storfavorit så väl i som utanför deckargenren – Umberto Eco (1932 – 2016). Det här får bli kortare än han förtjänar men mitt sönderlästa exemplar av Focaults pendel är ett tydligt tecken på hur mycket jag tycker om den här författaren som egentligen skriver mycket om sådant som inte riktigt är min avdelning – historiska deckare och spänningsromaner och mycket vetenskap. Umberto Eco har en fantastisk förmåga att väcka liv i allt från munkar på benediktinerkloster på 1300-talet till teorierna om en pendel som används för att visa hur att jorden roterar kring sin egen axel.
Andra som försökt sig på något liknande som till exempel Dan Brown eller svenska Michael Mortimer är bara bleka, bleka kopior.
Rosens namn och Focaults pendel är mina absoluta Eco-favoriter men det är egentligen dessutom bara en liten, liten del av allt denna journalist, författare, semiotikprofessor, Berlusconikritiker och filosof gjorde.
Jag framför bara ett enkelt tack för allt jag lärt mig och för dessa fantastiska läsupplevelser som också visar att deckare- och spänningsgenren definitivt hör hemma i finkulturen. Om man nu tvunget måste dela in kultur på något sätt. Umberto Eco själv visar att bredd och djup är högst möjligt att förena.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier