Bra Sjöwall-dokumentär – men brist på kvinnliga författarröster

I går såg jag SVT-dokumentären Sjöwall Wahlöö – berättelsen om ett brott. En fantastiskt fin film med Maj Sjöwalls personliga berättelse om sig och Per Wahlöö och deras författande i centrum. Väldigt starkt när hon berättar om deras gemenskap och kärlek och hur det är när det plötsligt är tomt bredvid en i sängen och när den man har ett ständigt pågående samtal med inte finns där för att svara.
Otroligt intressant också när Maj tillsammans med Arne Dahl tittar på de gamla manuskripten till Roman om ett brott på KB och man ser hur hennes och Per Wahlöös meningar verkligen går in i varandra, vilket gemensamt arbetet det var.
En stark invändning har jag dock mot dokumentären som helhet, som inte alls har med Maj Sjöwall att göra. Väldigt konstigt att man sätter Maj i centrum och sedan låter enbart manliga deckarförfattare kommentera betydelsen av Sjöwall & Wahlöös kriminalromaner … Det finns gott om kvinnliga författarröster där ute som jag gärna hört också i detta sammanhang.
Trots det – en dokumentär jag verkligen rekommenderar. Se den här.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier