Deckarlucka 13

dolan

13 december, Peterborough:
Vi håller oss kvar i England  lite till – nu i Peterborough i östra England där Eva Dolans debut Lång väg hem utspelas. Huvudpersoner är kriminalkommissarie Dushan Zigic och kriminalinspektör Mel Ferreira i som jobbar i stadens hatbrottsenhet. När en illegal invandrare hittas innebränd i ett trädgårdsskjul tar Zigic och Ferreiras utredning oss in i en värld av hänsynslöst utnyttjande av människor på samhällets absoluta botten. Vi möter rasism och främlingsfientlighet och får följa med in i husvagnar där illegala invandrare bor i skift och till arbetsplatser där inga rättigheter existerar. Det här är en både stark och viktig deckare och det är glädjande att ytterligare en bok av Dolan, Tell No Tales, kom i år och att ytterligare en, After You Die kommer i januari. Definitivt böcker att skriva upp på önskelistan. Lång väg hem börjar så här: ”Det sista han kom ihåg var mönstret på heltäckningsmattan – taggiga ränder i mörkblått och ljuslila, som blåmärken efter föremål från en främmande värld – och en stålförstärkt tåhätta som kom emot ansiktet.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier