Deckarlucka 12

horton

12 december, Bradford:
En deckarresa måste självklart, tycker i alla fall jag, stannar kvar i Storbritannien ett tag. Från London tar vi oss till Bradford i West Yorkshire, en stad som nästan är sammanvuxen med Leeds. I denna gamla industristad med stor arbetslöshet och stora problem med motsättningar mellan olika befolkningsgrupper löser Lesley Hortons kommissarie John Handford och hans assistent kriminalinspektör Ali Khaled kriminalgåtor. Den senaste/sista bok som Handford/Khaled som kom på svenska var Det onda hjärtat 2009. En medelålders kvinna blir ihjälskjuten i ett parkeringshus men polisen misstänker att de egentligen var hennes man som är byggnadsentreprenör och aktiv medlem i främlingsfientliga British National Party som skulle skjutits. Välskrivet, engagerande och stillsamt spännande som alla Hortons böcker inleds Det onda hjärtat så här:
”När han knackade på dörren var Kathie Lake i färd med att städa, med ett öga på Coronation Street och de andra på de prydnadsföremål hon dammade. Hon borde ha tittat ut genom fönstret för att se vem besökaren var, om hon varit koncentrerad skulle hon ha gjort det, men det var hon inte. Hon öppnade dörren och där stod han, hopkurad i en vinterrock.”

P.S Efter Det onda hjärtat har Lesley Horton skrivit ytterligare en kriminalroman, Twisted tracks, men efter det har det varit tyst om henne så vitt jag kan se. D:S

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier