Deckarlucka 7

luck7 rätt

7 december, Sverige och vidare ut i Europa:
För att komma ut i Europa tar jag hjälp av Arne Dahl som med sin tio böcker långa serie om A-gruppen var en av de första svenska deckarförfattarna som skickade ut den svenska deckaren utanför den svenska gränserna.
Efter den fascinerande övergångsromanen Elva placerade han sedan helt sonika sina deckare mitt i Europa när han med delar av A-gruppen skapade Opcop (Operating Cops) som en ny hemlig enhet i Europol som utreder globala brott.
Den första boken i kvartetten är också boken i denna lucka. I Viskleken tar allt sin början med kopplingar till den italienska maffian i en svensk möbeldirektörs dator, liket av en kvinna konstfullt utplacerat vid Bird Sanctury Pond i Hampstead Heath i London och orden som en döende asiatisk man viskade till Arto Söderstedt under ett G20-möte i London. Det hela utvecklas till en härva av miljöbrott, terrorism och bankbedrägerier och Opcops medlemmar sprids ut över Europa för att följa ledtrådar. Det är uppslukande läsning som dessutom fortsätter i ytterligare tre böcker – Hela havet stormar. Blindbock och Sista paret ut.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier