Deckarlucka 6

Davidsen

6 december, Danmark:
Från Island och Norge tar vi oss till ytterligare ett nordiskt land – Danmark – och jag passar på att påminna mig själv om en av Nordens absolut bästa thrillerförfattaren – Leif Davidsen. Senaste gången han översattes till svenska var 2007 men på danska är den senaste boken, Steinbecks spögelse, från 2014. Den verkar dock inte vara någon thriller utan en personlig betraktelse över författarens USA-resa i Steinbecks spår. Men där finns också flera thrillers som inte heller verkar ha översatts – till exempel Patriarkens haendelige död från 2013 och Min broders vogter från 2010. Någon som läst dem?
Boken i dagens lucka blir i alla fall Fienden i spegeln från 2004 (en fristående fortsättning på Den lejde mördaren från 2001) som handlar om jakten på terrorister efter World Trade Center. I centrum för handlingen finns yrkesmördaren Vuk som nu jobbar för CIA och Per Toftlund som jobbar för danska säkerhetstjänsten. Boken inleds så här: ”Mannen som en gång gick under namnet Vuk, vädrade två av dem och visste att de andra två skulle röra sig långsamt mot hans vänstra flank.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier