Att gå in i Annikarollen

I dag var det Liza Marklunds tur att sommarprata. Det blev ett väldigt lyssningsvärt adjö till Annika Bengtzon där Liza Marklund bland annat tipsade om hur man kan gå in i Annikarollen och få de mest ovilliga att lyssna. Med en stor dos humor berättade hon också om hur det är att ständigt förväxlas med sin huvudperson, vad som hände när Annika skulle bli amerikansk tv-serie och hur det är att försöka prata om sin feministiska huvudperson i amerikanska mellanvästern eller säga att man är feminist i Danmark. Starkt och allvarligt blev det också om att utsättas för hot och hat och om hur livet och inte minst döden kommit emellan författandet. Och att Marklund sedan vägrar kommentera Leif GW:s omedelbara reaktion i Expressen direkt efter programmet förstärker bara bilden av en smart författare som trots att hon i sitt sommarprogram bjuder på mycket av både sig själv och Annika också har en stor och hälsosam integritet. Väl värd att lyssna på som sagt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier