Sommar med Liza

STOCKHOLM 20150603 Fredrik Reinfelt och Liza Marklund är två av sommarens sommarvärdar i Sveriges Radio. Foto Henrik Montgomery / TT kod 1oo66
Robin Paulson, Fredrik Reinfelt och Liza Marklund under presentationen av årets sommarvärdar. Foto Henrik Montgomery / TT

I dag presenterades årets sommarvärdar och ett namn i den digra listan av spännande personer gjorde mig extra, extra förväntansfull. 4 juli är det nämligen Liza Marklunds tur att välja prat och musik i en och en halv timme. Jag har under våren förgäves försökt få en intervju med henne eftersom det skulle vara så intressant att få prata med henne nu när hon knyter ihop Bengtzon-serien (med Järnblod som har första recensionsdag 17 juni), att höra hennes tankar kring vad som hänt med genren sedan hennes debut 1997 när hon formligen öppnade dammarna för kvinnliga deckarförfattare och kvinnliga huvudpersoner i deckare. Hur ser hon på sin roll där? Vad hade hon själv trott och hoppats på? Hur tycker hon att genren ser ut i dag?
Någon intervju blev det tyvärr inte men förhoppningsvis får en del av frågorna svar i Sommar! 4/7.
I pressmaterialet säger Liza Marklund så här om sitt sommarprogram:
– Det var inte meningen att min bokserie skulle ta så lång tid, men, livet kom emellan. Om det ska jag prata, och om varför skandinaviska deckare är så framgångsrika internationell, om tolerans och om hot och hat, och om hur man misslyckas att sälja böcker i Mellanvästern i USA (genom att prata om kommunala dagis och fri abort som en rättighet…).
Visst låter det lovande!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier