Krister Henriksson hos Harvey

WEB_NOJEFör ett par veckor sedan stötte jag på hänvisningar till den svensk/danska tv-deckarserien Bron när jag läste Peter Robinsons Abattoir Blues. Och nu dök plötsligt Krister Henriksson upp i John Harveys Good Bait . Huvudpersonen, DCI Karen Shields kopplar av på kvällen genom att hälla upp ett glas vin och slå sig ner framför svenska Wallander på BBC4. Hon sammanfattar serien som ”Angst and murder on the shores of the Baltic.” och konstaterar att den distraherar henne från verkligheten, i alla fall hennes egen verklighet av gängmord och hon uppskattar: ” (..) the somewhat ramshackle the way in wich the Ystad police were able, week in week out, to wrap up a case within a mere  ninety minutes.”

Speciellt mycket tid ägnar hon åt att fundera över Wallander/Henriksson: ”And her feelings about Wallander himself, or, rather the actor who played him, Krister Henriksson, hade gone from sheer exasperation – as a head of a murder squad he could be about as organised as a sack of kittens – to a resigned pleasure in the way he moved from anger and confusion towards a kind of resolution. Except were his love life was concerned. There, she know how he felt.”

Överraskningarna fortsätter sedan i Good Bait genom att Karen Shields vid ett annat tillfälle kombinerar sin lediga kväll och sitt röda vin med att läsa en av mina absoluta favoritdeckare de senaste åren – amerikanska Attica Lockes Black Water Rising (Svarta vatten).
Synd bara att Good Bait själv inte bjuder på riktigt samma nöje för min del. Den är tyvärr en av Harveys svagaste deckare med en ovanligt rörig intrig –  så proppfull med olika gängmedlemmar som vill ta livet av varandra att det är svårt att hålla ordning på dem. Betydligt mer ordning är det  i Wallanders Ystad måste jag säga. Eller i Lockes Houston.

 

Foto: Stefan Lindblom

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier