Shetlandsdeckare på tv

cleeves1Mer bra deckare på tv kan det bli på fredag 9/1 när första avsnittet av Shetland visas på Svt 1 22.00. Shetland är producerat av BBC Scotland och bygger på Ann Cleeves böcker om poliskommissarie Jimmy Perez på Shetlandsöarna. Serien var från början tänkt  som en kvartett och inleddes med Raven Black (Svart som natten) 2006. Sedan kom White Nights (Vita nätter), Red Bones (Rött stoft) och den minst sagt omskakande Blue Lightning (Blå gryning). Ann Cleeves kunde som tur var inte lämna Perez och Shetlandsöarna efter det så en ny kvartett är på gång där det hittills kommit ut två böcker   – Dead Water 2013 och Thin Air förra året. Dead Water kommer på svenska i år med titeln Dött vatten. Läs mer om den här.
Jag är väldigt förtjust i den här serien och skrev bland annat i min recension av Svart som natten: ”Lika skicklig som Ann Cleeves fångar människorna fångar hon också omgivningen – den vackra och vilda naturen på Shetlandsöarna, de fängslande traditionerna men också den ingrodda misstänksamheten mellan människor som lever i ett litet och instängt samhälle.” Det ska bli väldigt spännande och se om människor och miljöer blir lika bra på tv även om det är lite förvirrande att de två första avsnitten som nu visas bygger på bok nummer tre – Rött stoft – och först efter det kommer två avsnitt som bygger på Svart som vatten. Läs mer om tv-serien här.

Mer bra tv-deckare blir det sen på lördag 10/2 när det är dags för Unge kommissarie Morse igen.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier