Deckarlucka 3

dödengår

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens deckarlucka bjuder på ytterligare ett lästips ur P. J. James fantastiska produktion. Eftersom jag tillbringade gårdagen med att vara sjuk kunde jag nämligen inte motstå att fortsätta fördjupa mig i gamla favoriter. Döden går ronden (1971) kändes dessutom som ett perfekt val för en sjuksäng…
Den är en av mina största P. D. James-favoriter kanske mycket på grund av den härligt välbeskrivna sjuksköterskeskolemiljön som denna mordgåta utspelas i. Sjuksköterskeskolan, Nightingale House på John Carpendarsjukhuset, är inrymd i ett stort, gammalt viktorianskt hus fullt med kusliga, ödsliga utrymmen och av skvallriga, intrigerande elever, riktiga original bland lärare, läkare och sjuksköterskor och så gott om infekterade konflikter, ja rent av hat, som pyr under ytan.
Och så har boken en oförglömligt bra inledningen där man får följa fröken Beale, Skolstyrelsens inspektör av sjuksköterskeskolor,  från tekoppen på sängkanten med vänninnan fröken Burrows till det att hon anländer till sin ödesdigra inspektion av John Carpendarsjukhuset.
Döden går ronden innehåller också ett av genrens otäckaste mord. En stackars sjuksköterskeelev som sondmatas under en lektion (för övnings skull) och där det inte alls är varm mjölk som rinner ner i hennes hals utan frätande desinfektionsmedel. Det kan man definitivt drömma mardrömmar om…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier