Slö semesterläsning??

För många är deckare semesterläsning – något man slöläser i hängmattan eller på stranden. Aningen respektlöst eftersom det på något sätt förutsätter att alla deckare är likadana och inte kräver så mycket koncentration. Så är det naturligtvis inte. Försök läsa Arne Dahls Sista paret ut slött till exempel. Å andra sidan måste väl inte läsningen vara slö för att den utförs i hängmattan?
Någon som anar att det är en avslappnad semesterhjärna bakom dessa luddiga resonemang? Själv har jag i alla fall inte läst så många deckare under semestern. Kanske för att det känns lite för mycket som jobb. I stället har de blivit andra romaner jag velat läsa länge som till exempel Chimamanda Ngozi Adiches En halv gul sol och Americanah. Och den helt fantastiska avslutningen på Engelsforstrilogin. Men nu börjar jag närma mig sista semesterveckan och har bestämt mig för att det nog är deckardags igen. Så här sitter jag i en solstol i skuggan under en vacker lönn, hör vinden susa stilla, skriver det här och har föra årets deckardebutant Liselotte Rolls uppföljare Ole Dole död i knäet. Och är inte det minsta slö. Men behagligt avslappad.
Vad har ni läst/läser/kommer att läsa under semestern?

20140710-183031-66631340.jpg

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier