Besviken i Barcelona

Under en vecka i Barcelona har jag haft sällskap av först Claire McGowans The Dead Ground och sen Mo Hayders Wolf.
Kanske var det värmen, kanske var det för att denna häftiga, varierade, vackra och underhållande stad tog allt mitt engagemang – bägge läsningarna blev i alla fall lite av besvikelser. Bägge börjar visserligen lovande men sen tar de ut både intrigsvängar och våldsamheter onödigt mycket. Mer än vad som behövs.
I McGowans bok kidnappas spädbarn och profileraren Paula Maguire måste fatta beslut om sin egen oplanerade graviditet samtidigt som hon försöker förstå förövarens motiv – och hantera rabiata abortmotståndare. I Hayders bok knyts ett brutalt mord på ett tonårspar för 14 år sedan ihop med en familj som tas som gisslan och hennes kommissarie Cafferty blir inblandad när han återigen försöker ta reda på sanningen om sin brors försvinnande.
Lovande som sagt. Men sedan får Maguires velande för mycket utrymme på bekostnad av fördjupning av den fascinerande men minst sagt invecklade intrigen och så väl Caffertys letande som familjens invecklade gisslansituation håller på så länge att det trots snygga hopp emellan blir både småsegt och väl krångligt. Och väl mycket frossande i blodiga våldsamheter.
Min besvikelse måste dock sättas i relation till de höga förväntningarna jag hade på bägge böckerna som jämfört med mycket, mycket annat ändå håller hög kvalitet.
Nu närmast lite deckarpaus igen för lite mer Joyce Carol Oates och så den avslutande delen i Engelsfors-trilogin.

20140623-235859-86339674.jpg

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier