Jo toppar – och skriver Shakespeare

cock2Redan när jag var i New York i höstas kunde jag konstatera att Jo Nesbös nyutkomna Polis (Police) var synnerligen synliga i alla bokhandlar. Framgångarna fortsätter och nu har hans Kackerlackorna (The Cockroaches) gått direkt in på förstaplatsen på New York Times bästsäljarlista för pocketböcker. Imponerande – speciellt med tanke på att Kackerlackorna egentligen är den andra Harry Hole-boken av tio och kom ut på norska för 16 år sedan.

Nesbö är dessutom en av de författare som blivit uttagna av förlaget Hogarth att delta i deras Shakespeare series  och en egen version av ett av Shakespeares dramer. Nesbö har fått Macbeth på sin lott och i en intervju i The Guardian säger han så här om uppgiften:
”Yes, it is a great story. And, no, I will not attempt to do justice to William Shakespeare nor the story. I will simply take what I find of use and write my own story. And, yes, I will have the nerve to call it Macbeth.”
Andra författare som  ska skriva är bland andra Margaret Atwood (Stormen), Jeanette Winterson (En vintersaga) och Anne Tyler (Så tuktas en argbigga).

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier