Reatips ur mängden

På tisdag är det dags för årets bokrea och är det deckare, svenska eller utländska, man vill köpa så finns det en hel del att välja på i det minst sagt digra utbudet. För den som vill ha lite hjälp på vägen har jag plockat ut några favoriter som definitivt är värda att lägga reapengar på. Jag har hoppat glatt mellan reasajter och reakataloger och garanterar inte att det pris jag skriver är det lägsta eller att boken inte finns hos någon annan försäljare än den jag nämner.

dömdDömd på förhand av Tove Klackenberg (19 kronor hos Bokus) – Klackenberg har aldrig fått det där riktigt stora genombrottet men skriver bra och läsvärda juridiska deckare. I Dömd på förhand hamnar en jurist med domardrömmar i en svensk småstad med Twin Peaks-vibbar. Riktigt läskigt.

Eldnatt av Yrsa Sigurdardottir (65 kr hos Adlibris) – Sigurdardottis är min isländska favorit just nu och Eldnatt hennes hittills bästa men sin fullständigt perfekta kombination av skräck och deckare och med en stark förankring i nuets Island.

tystnadI tystnaden begravd av Tove Alsterdal (69 kronor hos Akademibokhandeln) – I Alsterdals fantastiska deckare störs vackert vintervitt av ett brutalt mord och vi dras in i en omskakande berättelse som tar oss från Tornedalen till St Petersburg och  bakåt i tiden till historia som vi knappt vet om. En av 2012:s bästa deckare.

Kenzie & Gennaro – de första fallen av Dennis Lehane (79 kronor hos Adlibris) – Den här samlingen av de tre första böckerna i Lehanes serie om privatdeckarna Patrick Kenzie och Angela Gennaro i Boston har jag redan skrivit om här i spalten men den är värd att ta upp igen. Brutal, underhållande och suveränt skriven är den här serien måste-läsning och måste-reaköp.

Livrädd av S J Bolton (69 kronor hos Bokus) – En våg av självmord drabbar Cambridges universitet och Boltons huvudperson, den unga polisen Lacey Flint, nästlar sig in i studentvärlden för att ta reda på vad det är som händer. Outhärdligt spännande och otäckt av en av mina nyupptäckta brittiska favoriter.

På stort alvar av Johan Theorin (59 kronor hos Bokus) – Stillsamt fin novellsamling av Johan Theorin som  bjuder på både skräck och skrönor.

lethoVar är alla flickorna nu? av Leena Lehtolainen (55 kronor hos Adlibris) – Finska Lehtolainens svenska comeback är ruggig läsning om fördomar och rasism i ett litet finskt samhälle.

1974 av David Peace (69 kronor hos Akademibokhandeln) – Första delen i brittiska David Peace hårdkokta, svarta och oförsonliga Yorkshirekvartett som utspelas  i skuggan av verklighetens Yorkshire Ripper. Peace har sitt alldeles eget sätt att berätta på och det här är nog bland det mest annorlunda man kan hitta bland brittiska deckare just nu.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier