Förunderligt rolig läsning

fall2Underbart intressant berättad är den Claire McGowans The fall som jag läser just nu. Berättarna är tre – Keisha, Charlotte och Hegarty – och i tur och ordning får de komma till tals i korta, tajta men ändå innehållsrika kapitel. Centrum för deras berättelser är mordet på en kriminell klubbägare. Charlottes pojkvän arresteras som misstänkt för mordet dagarna innan de ska gifta sig. Keishas pojkvän kommer hem med blodiga skor och någon slags hemlighet samma natt det händer och Hegarty är polisen som utreder morden.
Samtidigt som Charlottes och Keishas historier rör sig runt respektive pojkväns skuld eller oskuld får vi också veta mer och mer om deras liv. Charlotte har levt de senaste månaderna i något slags bröllopsplaneringsrus och inte märkt att hennes välbärgade bankman till pojkvän dras med tunga problem.  Keisha har länge blundat för sin pojkväns våldsamma och oberäkneliga sidor trots att de nyligen förlorade vårdnaden om sin gemensamma dotter på grund av något pojkvännen gjort. Trots olikheterna i livsstil och klass rör sig Keishas och Charlottes liv definitivt mot varandra, mot någon typ av konfrontation – positiv eller negativ är svårt att veta än. Hegarty rör sig i utkanten av bägges liv genom sin utredning och det lilla man får veta om honom handlar mest om ensamhet och envishet.
Förunderligt roligt att läsa är det här och minst sagt imponerande för en debutdeckare.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier