Deckarlucka 10

powerBakom lucka nummer tio döljer sig en av USA:s absolut bästa författare av så väl deckare som psykologiska thrillers:

The power of three av Laura Lippman:
Skott hörs från en låst skoltoalett på Glendale High School i Baltimore och när polisen lyckas ta sig in hittar de tre tjejer – två är skottskadade och den tredje död. Skickligt återhållet lotsar sen amerikanska journalisten och deckarförfattaren Laura Lippman läsarna bakåt i tiden i sin suveräna thriller The power of three (först utgiven 2005 med titeln To the power of three). Lippmann berättar de tre tjejernas vänskapshistoria och så småningom har vi hela bilden klar för oss – och ingenting är som vi trott. Fantastiskt bra liksom det mesta denna spänningsmästare skriver – oavsett om det handlar om hennes serie om Baltimore- journalisten Tess Monaghan eller fristående spänningsromaner. Lippmans senaste bok kom 2012 och har titeln And when she was good. Den har jag inte läst – än.

Tre av Lippmans böcker har för övrigt getts ut på svenska av Norstedts  – I spindelns nät (2006), Skyddslingen (2007) och Vad de döda vet (2008). Kul kuriosa är också att hennes man är journalisten och manusförfattaren David Simone som bland annat ligger bakom den suveräna tv-serien The Wire och även Homicide: Life on the street. 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier