Deckarlucka 9

sandmannenI lucka nio finns Lars Keplers senaste, Sandmannen, som jag väldigt gärna vill ha en uppföljare till. Helst nu med en gång.

Sandmannen av Lars Kepler:
Jag brukar tycka att det är positivt att det går lite tid mellan kriminalromaner i en serie. Det är bra att författarna inte låter sig jagas på av pengasugna förlag och längtansfulla läsare utan tillåter sig att lägga ner tid på sina böcker. I teorin tycker jag det i alla fall. I praktiken längtar jag väldigt mycket efter ännu en bok av Lars Kepler (Alexandra och Alexander Ahndoril).
Sandmannen,  Keplers fjärde kriminalroman, kom förra hösten och är en helt underbar, kolsvart skräcksaga som börjar med klara Twin Peaks-vibbar och slutar i en riktigt häftig cliffhanger. Däremellan har paret Ahndoril låtit sig inspireras av bland annat John Blund/Sandman-myter och skräckförfattaren E. T. A. Hoffmans Der Sandmann när de låter sin godhjärtade kommissarie Joona Linna jaga en mördare som rövar bort barn, söver dem och håller kvar dem i sin mardrömsvärld.
Den där cliffhangern i slutet gör att man som läsare har en mängd frågor man skulle vilja ha svar på och så vill man väldigt gärna återvända in i den Keplerska världen igen. Nåja, förhoppningsvis är nästa bok väl värd all väntan.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier