Deckarlucka 8

passagerarenI åttonde luckan finns en suveränt bra dansk thriller av en författare som jag gärna hade velat läsa mer av. Dags för fler svenska översättningar av honom snart kanske?

Passageraren av Steffen Jacobsen:
På bokstaven i har jag bara en författare i min deckarhylla – Arnaldur Indridason. Honom har jag skrivit så mycket om att jag helt enkelt hoppar till j och en dansk deckarförfattares debutroman som jag tyckte mycket om när den kom på svenska 2009.
Passageraren av Steffen Jacobsen är en imponerande välskriven thriller  som egentligen har allt allt – spänning, dramatiska miljöer, intressant persongalleri, andlöst tempo och en överraskande och otäck intrig.
Huvudperson är Köpenhamnskommissarien Robin Hansen som utreder ett fall som till en början ser ut som en jaktolycka. Reklamgurun Jacob Nelleman hittas död efter en ensam jakttur på sin vän Axels Nobels ägor. När Robin Hansen kommer till olycksplatsen inser han snabbt att det här inte alls handlar om en olycka utan i stället om en noggrant planerad avrättning. Robin börjar naturligtvis gräva i Jacob Nellemans liv och efter hand förstår han att en katastrofal  kappsegling i farvattnen runt Svalbard som Nelleman och Nobel gjorde tillsammans med äventyraren Anne Bjerre är av avgörande betydelse för Nellemans död.
Jacobsen har skrivit ytterligare tre thrillers efter Passageraren – Den Gode Datter, Når De Døde Vågner och nyutkomna Trofæ – men tyvärr har ingen av dem kommit på svenska än.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier