Ett lite konservativt inlägg…

Jag läser just nu Arne Dahls Blindbock som så här långt är rasande bra och verkligen förfärande mitt i nuet. Samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite trött på all klurig avlyssning, fantastiska övervakningskameror, snillrika datorprogram, minimala usb-minnen, finurliga mobiltelefoner – ja all slags fantastisk och mer eller mindre integritetskränkande teknik som är en självklar del av dagens kriminalromaner.
Då längtar jag, i alla fall för en stund, tillbaka till det där biblioteket med läderfåtöljerna där de misstänktas föses ihop och sedan i tur och ordning förses med motiv och mer eller mindre hållbara alibin av den smarta detetiven som till slut naturligtvis avslöjar mördaren – utan vare sig avlyssning eller gps eller nåt. En konservativ känsla måhända men värd att känna ibland. Kanske ska jag klämma några Sherlock Holmes-noveller i sommar. Så kan jag reta mig på att huvudpersonen är så osannolikt smart i stället…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier