Pusseldeckarens förlovade land

De misstänkta samlas och dricker värmande konjak och förhörs av en piprökande kriminalkommissarie. Folk dör på löpande band förgiftade av cyankalium och arsenik, strypta av sidensjalar eller knivhuggna av uråldriga egyptiska dolkar. Sida upp och sida ner diskuteras alibi, motsägelser i förhör och alla ljuger och har dessutom hemliga förhållande med varandra.
Under ett par dagar har jag nu rört mig i pusseldeckarens förlovande land – det vill säga Maria Lang gånger tre (Mördaren ljuger inte ensam, Farligt att förtära och Inte fler mord). Och det har varit helt underbart roligt med mord enbart som intellektuell avkoppling. Faktum är att jag varit ganska deckartrött ett tag men den här tidsresan har fått min entusiasm att vakna till liv igen. Frågan är om jag inte ska klämma ett par Agatha Christie också när jag ändå håller på. Eller ett gäng Lang till.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier