Lang på gång

langMördaren ljuger inte ensam (1949), Farligt att förtära (1950) och Inte fler mord (1951) är Maria Langs tre första deckare. Det är också de tre som Norstedts valt att ge ut som nyutgåvor lägligt inför filmpremiären av just Mördaren ljuger inte ensam på fredag – Internationella kvinnodagen för övrigt.
Nyutgåvorna har försetts med förförande snygga omslag som avger precis rätt blandning av nostalgikänsla och aning om annalkande hot. Så klart blir jag sugen på en omläsning. Det blir jag i och för sig titt som tätt när det gäller Maria Lang. Nu får det nog bli debuten helt enkelt för den var det faktiskt ett bra tag sedan jag läste.
Och så måste jag, med viss bävan, se filmen. Här känns det som att det kan bli vad som helst från kalkon till succé. Svenska kriminalfilmer baserade på bokförlagor brukar sällan imponera men här finns ju bra skådespelare som Ola Rapace som Christer Wijk och Tuva Novotny somPuck Bure. Och regissören Birger Larsen är dessutom dansk med lång regissörserfarenhet – bland annat från suverän Brottet. Så jag håller tummarna. Maria Lang är väl värd en bra filmatisering,

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier