Var tog Egholm vägen?

dicte1Som så många andra följer jag naturligtvis den danska deckarserien Dicte (Tv 4 på måndagar) och gillar den riktigt mycket. Men, lika bra som Elsebeth Egholms böcker om Dicte är den inte. Trist därför att det verkar som om bara fyra av dem är översatta till svenska – Dolda fel och brister, SjälvriskPersonskada , och Närmast anhörig – och den fjärde och sista kom redan 2009. Sedan har det varit tyst om Egholm i Sverige. Fram till nu då.
På Egholms egen hemsida kan man däremot läsa sig till att det har kommit ytterligare två böcker om Dicte efter Närmast anhörig  – Liv och Legeme (2008) och Vold og makt (2009) – och att Egholm dessutom har inlett en ny deckarserie med koppling till Dicte-serien. Två böcker har det kommit ut där – Tre hundes nat (2011) och De döde sjaeles nat (2012). Jag hoppas verkligen att intresset för Dicte på tv gör att något förlag får lust att ge ut Egholm på svenska igen. Kanske är det redan på gång??

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier