Om bokhandlar och ett impulsköp

I sin blogg på LitteraturMagazinets hemsida diskuterade socionomen och bokälskaren Jonna Lindberg för en dryg vecka sedan om bokhandlar behövs. Det blev ett inlägg som skapade en hätsk debatt och bland annat gjorde bokhandlaren i Höör mycket upprörd. Läs mer om det här.
Jag kom att tänka på det häromdagen när jag hade en stund över på stan och smet in på min favoritbokhandel i Malmö. Jag är nämligen raka motsatsen till Jonna. Om jag går in i en bokhandel med syfte att bara titta runt lite så slutar det nästan alltid med ett bokinköp. Precis så blev det då häromdagen också. Gillian Flynns senaste, Gone Girl, fick jag med mig. Egentligen en bok som jag bestämt mig för att vänta med tills den kommer på svenska. Men så läste jag den lilla personliga infotexten som bokhandelspersonalen skrivit om boken och så var det klippt. Just de där små personliga infotexterna är jag vansinnigt svag för. Speciellt när det handlar om engelska, ännu inte översatta böcker.
Så i min värld behövs definitivt bokhandlarna. Visst handlar jag på nätet också men bara planerat, aldrig på impuls för att jag blir så sugen på en viss bok just då. Och det är just det där personliga tilltalet vad gäller böcker, förmågan att få kunder att göra nya upptäckter och så kunskapen om böcker som är det riktiga, de bra bokhandlarnas stora tillgång. Det är nog där möjligheten till överlevnad finns.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: De rättslösa av Malin Thunberg Schunke.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Bang, Deutschland 86.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer fem av podden Deckardårarna.

Arkiv

Kategorier