En polis för mycket för Lassgård

En timme med tv-filmatiseringen av G W Perssons trilogi Välfärdsstatens fall ger mersmak. Det är välspelat, snyggt och intrigmässigt lika härligt förvirrande som böckerna är till en början. En förvirring som sedan åtminstone i böckerna klarnar så infernaliskt skickligt. Låt oss hoppas att det klarnar lika bra i tv-serien.
Min enda invändning så här långt är egentligen Rolf Lassgård som Lars Martin Johansson. Inte för att han inte är bra (det är han) men för att han spelat så många poliser vid det här laget han hur han än försöker mest blir en salig blandning av dem alla (Gunvald/Wallander/Jägarna/Sebastian Bergman osv). Det hade varit roligt att se något helt nytt här. Åh andra sidan kompenseras det trötta valet av Lassgård av Jonas Karlsson som Säpochefen Waltin. Underbart. Och Claes Malmbergs Bäckström är så här långt inte så dum heller.
Mersmak var det alltså. och kanske dags för en omläsning av böckerna med det bästa titlarna i svensk deckarhistoria (Mellan sommarens längtan och vinterns köld (2002), En annan tid, ett annat liv (2003) och Faller fritt som i en dröm (2007).

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: De rättslösa av Malin Thunberg Schunke.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Bang, Deutschland 86.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer fem av podden Deckardårarna.

Arkiv

Kategorier