Jag kapitulerar

Ibland är det hopplöst. Jag öppnar bok efter bok. Läser en bit men fastnar inte. Blir otålig. Provar nästa, och nästa, och nästa. Och så plötsligt är allt bara helt rätt. Ingen otålighet, ingen rastlöshet, bara läsning som griper tag och drar in mig.
Som nu med Val McDermids Vanishing Point som jag inte alls skulle läsa eftersom så mycket annat ligger på vänt. Jag skulle bara känna av den några sidor och så tjoff – nu är jag helt fast.
Till en viss del handlar det säkert om igenkänning, om goda förväntningar. Val McDermid är en författare som jag vet att jag brukar tycka om. Men, inte för att hon känns trygg och välbekant. Nej, snarare tvärtom för att hon nästan alltid lyckas överraska mig, lyckas låta bli att vara förutsägbar. Och så kan hon dessutom hantverket så förbaskat bra.
Så nu kapitulerar jag. Lägger alla måsten åt sidan och läser hela boken. Njutningsfullt. Nöjd. Förhoppningsvis ända fram till och med sista sidan. För där, precis i slutet kommer den svåra konsten. Att avsluta på ett sätt som lever upp till alla de förväntningar en bra deckare skapar om just ett bra slut. Vi får väl se…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier