Snö en regnig nyårsafton

Regnet öser ner på denna nyårsafton och det är säkert fler än jag som längtar efter snö och riktig kyla. Gott om bägge delarna finns det i alla fall i en kriminalroman från 2012 som inte riktigt fick den uppmärksamhet den förtjänade. Jag vill därför så här denna regniga sista dag 2012 passa på att påminna om Melanie McGraths Där ingen har gått (White Heat) som kom på svenska (Wahlström & Widstrand) i våras. McGraths huvudperson är  vildmarksguiden och isbjörnsjägaren Edie Kiglatuk som bor i det lilla samhället Autisaq i Arktis – en minst sagt exotisk miljö av istäckta vidder, snö och fyrtiogradig kyla.
McGrath är en engelsk journalist och fackboksförfattare som själv har har bott i Arktis och skrivit om livet där i flera fackböcker. Där ingen har gått är hennes skönlitterära debut och i den skildrar hon realistiskt inuiternas livsvillkor. Huvudpersonen Edie Kiglatuk är förutom envis amatördetektiv också en engagerande förespråkare för ursprungsbefolkningens traditioner och liv. Den som missat Där ingen har gått har bra läsning framför sig och den som vill ha mer kan jag glädja med att bok nummer två om Edie Kiglatuk, The Boy in the Snow, redan har kommit på engelska. En förhoppning inför 2013 är att Wahlström & Widstrand fortsätter ge ut McGraths böcker på svenska.

Läs mer om McGrath på hennes egen hemsida.

Och läs gärna min recension av Där ingen har gått här

Snö en regnig nyårsafton

Regnet öser ner på denna nyårsafton och det är säkert fler än jag som längtar efter snö och riktig kyla. Gott om bägge delarna finns det i alla fall i en kriminalroman från 2012 som inte riktigt fick den uppmärksamhet den förtjänade. Jag vill därför så här denna regniga sista dag 2012 passa på att påminna om Melanie McGraths Där ingen har gått (White Heat) som kom på svenska (Wahlström & Widstrand) i våras. McGraths huvudperson är  vildmarksguiden och isbjörnsjägaren Edie Kiglatuk som bor i det lilla samhället Autisaq i Arktis – en minst sagt exotisk miljö av istäckta vidder, snö och fyrtiogradig kyla.
McGrath är en engelsk journalist och fackboksförfattare som själv har har bott i Arktis och skrivit om livet där i flera fackböcker. Där ingen har gått är hennes skönlitterära debut och i den skildrar hon realistiskt inuiternas livsvillkor. Huvudpersonen Edie Kiglatuk är förutom envis amatördetektiv också en engagerande förespråkare för ursprungsbefolkningens traditioner och liv. Den som missat Där ingen har gått har bra läsning framför sig och den som vill ha mer kan jag glädja med att bok nummer två om Edie Kiglatuk, The Boy in the Snow, redan har kommit på engelska. En förhoppning inför 2013 är att Wahlström & Widstrand fortsätter ge ut McGraths böcker på svenska.

Läs mer om McGrath på hennes egen hemsida.

Och läs gärna min recension av Där ingen har gått här

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier