Ljuset i mina mörka hyllor

I mina (våra) bokhyllor står deckare för sig och övrig skönlitteratur för sig. De där övriga hyllorna ger sammantaget ett ljust intryck – med röda färgklickar här och var.
I deckarhyllorna är det mörkret som dominerar. Rejält. Några ljusglimtar finns i och för sig. Ett gäng  Agatha Christie med helt vita ryggar till exempel och i Elizabeth George-raden är hälften av ryggarna ljusa och hälften mörka. Peter Robinson i engelska pocketutgåvor domineras också av vitt. Och så finns det även här ett antal röda inslag – Leif GW:s L som i Lindamordet till exempel, en Val McDermid, en Liza Marklund och Jussi Adler-Olsens Flaskpost från P. Och Ian Rankin bidrar fakstiskt med lite rosa. Den mest udda färgen har ändå Arne Dahls Elva. Med sin klart gulgröna rygg lyser den i det omgivande mörkret och får mig att bli sugen på en omläsning. Innehållet är ju minst lika udda och lockande som omslaget.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: De rättslösa av Malin Thunberg Schunke.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Bang, Deutschland 86.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer fem av podden Deckardårarna.

Arkiv

Kategorier