Förlaget med bästa deckarväderkornet

Belinda Bauer, Yrsa Sigurdardottir och S. J. Bolton. Och så senare i höst Gillian Flynn. Bokförlaget Modernista tycks ha ett sanslöst bra väderkorn för högintressanta deckarförfattare just nu.
Brittiska Belinda Bauers hyllade debut Mörk jord gav Modernista ut 2011 och sedan dess har hyllningskörerna bara fortsatt och även innefattat bok nummer två, Skuggsida. Nu kommer nummer tre, Ni älskade dem inte (13/9), och även om den inte riktigt håller de två förstas kvalitet så är hon något av de bästa brittiska jag läst på länge.
Och så Yrsa Sigurdadottir som jag missat fram till nu i höst när Modernista ger ut hennes Eldnatt (13/9). Det här är skräck och krim i en alldeles perfekt kombination – dessutom klart och tydligt förankrat i dagens Island.
Och så kommer då en fantastisk brittiska till – S. J. Bolton vars Nu ser du mig (13/9) jag är totalt uppslukad av just nu. Nutida London, en polis med ett mörkt förflutet och en seriemördare som vet allt om polisen och om Jack the Ripper. Så nedrigt välskrivet, spännande och – faktiskt – annorlunda.
Senare i höst väntar då dessutom amerikanska Gillian Flynn vars debut Vass egg (Sharp Objects, 2006) var en imponerande obehaglig och laddad småstadshistoria. Modernista ger 15/10 ut Flynns bok nummer två, Mörka platser som verkar minst lika bra.

Bra jobbat Modernista skulle jag vilja säga. Definitivt bästa deckarutgivningen i Sverige just nu.
Mer utförliga recensioner kommer i Deckarspalten.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier