Glasnyckeln till danska Erik Valeur

Danska deckarförfattare tycks vara på god väg att ta upp konkurrensen med svenska och norska. Jussi Adler Olsen har på kort tid blivit ett dansk namn att räkna med i genren och nu seglar ytterligare ett upp – Erik Valeurs.
Denna journalist och författare har nu tilldelats Skandinaviska kriminalsällskapets pris Glasnyckeln för bästa nordiska kriminalroman. för sin debut Det syvende barn.  Bokens handlingen kretsar kring ett spädbarnshem i Skodsborg, Villa Kongslund. 2008 får ett antal personer med anknytning till hemmet anonyma brev med mystiska budskap.
Erik Valeur har fått så väl danske banks Debutantpris 2011 som DR Romanprisen 2012 för sin bok och nu alltså även Glasnyckeln.

Det här låter definitivt spännande och frågan är bara om man ska invänta en svensk översättning eller försöka sig på att läsa på danska. Det är i alla fall lättare än tyska…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier