Varför Jungstedt och Midsomer?

Mord på Gotland är uppenbarligen lika sommarcharmigt för oss svenskar som mord i Midsomer? När Svensk Bokhandel presenterar sina boktopplistor för juli toppar Mari Jungstedt skönlitteratur-, pocket- och ljudboklistan och har som ny ramlat in på en f järdeplats på E-boklistan. Deckare är populär sommarläsning – framförallt svenska deckare enligt listorna – men varför just allra, allra helst Jungstedt?

Mari Jungsted är med jämna mellanrum en helt ok och ibland en riktigt bra deckarförfattare men årets Den sista akten (som finns på skönlitteratur-, ljuboks- och e-bokslistan) var ett riktigt lågvattenmärke. Och förra årets Det fjärde offret (på pocketlistan) var faktiskt inte mycket bättre. Ska man läsa en deckare i sommar finns det så oerhört många andra betydligt bättre att njuta av. Varför finns till exempel Tove Alsterdals fantastiska spännande och vackra I tystnaden begravd inte med på listorna överhuvudtaget?

Samma förvåning känner jag varje sommar inför besattheten av att titta på den fullständigt osannolika och tämligen mediokra tv-serien Morden i Midsomer. Handlar det om traditioner – att vissa saker ska ses och läsas på sommaren? Är Midsomer och Gotland sommarparadisen som vi längtar allra mest till och gärna vill spetsa till med lite mord? Eller ska det vi läser och tittar på på sommaren helt enkelt inte vara för bra? Inte absorbera oss för mycket? En stilla undran så här i semester- och deckarläsningstid bara…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier