Hårresande och hjärtskärande 25-boksjubileum

Med The Retribution (2011)  firade Val McDermid 25-boksjubileum. Och naturligtvis får denna skotska stjärna till ett alldeles lysande jubileum.
The Retribution
är bok sju i McDermids serien om kriminalaren Carol Jordan och profileraren Tony Hill. Seriemördaren Jacko Vance som Jordan/Hill efter svåra personliga förluster lyckades fånga i  seriens bok två – The Wire in the Blood (Under ingrodda ärr), 1997 – har här rymt från fängelset och är ute efter hämnd på dem som satte dit honom.
Val McDermid  tillhör genrens riktigt, riktigt stora stjärnor. Oavsett om hon skriver skrämmande seriemördarhistorier eller humoristiska privatdeckarpussel är hon alltid suveränt bra på intrig, på personer, på stämning och på att vrida till det förutsägbara och det klassiska på ett helt nytt sätt. Ibland är hon möjligen lite, lite mindre suverän – men då bara i jämförelse med sig själv.
The Retribution håller i alla fall toppMcDermid-klass. Hårresande, hjärtskärande och vansinnigt spännande. Jag läser och njuter. Och ryser.

Hårresande och hjärtskärande 25-boksjubileum

Med The Retribution (2011)  firade Val McDermid 25-boksjubileum. Och naturligtvis får denna skotska stjärna till ett alldeles lysande jubileum.
The Retribution
är bok sju i McDermids serien om kriminalaren Carol Jordan och profileraren Tony Hill. Seriemördaren Jacko Vance som Jordan/Hill efter svåra personliga förluster lyckades fånga i  seriens bok två – The Wire in the Blood (Under ingrodda ärr), 1997 – har här rymt från fängelset och är ute efter hämnd på dem som satte dit honom.
Val McDermid  tillhör genrens riktigt, riktigt stora stjärnor. Oavsett om hon skriver skrämmande seriemördarhistorier eller humoristiska privatdeckarpussel är hon alltid suveränt bra på intrig, på personer, på stämning och på att vrida till det förutsägbara och det klassiska på ett helt nytt sätt. Ibland är hon möjligen lite, lite mindre suverän – men då bara i jämförelse med sig själv.
The Retribution håller i alla fall toppMcDermid-klass. Hårresande, hjärtskärande och vansinnigt spännande. Jag läser och njuter. Och ryser.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier