Nesligen besegrad

Ett skotthål i knäet eller sju hål i huvudet? Ett lätt val eller? Under gårdagens testrunda av Deckarspelet (se mer info i förra bloggen) fick det i alla fall samtliga deltagare att vrida sig av skratt. Och just skratten och den stora variationen mellan ibland rejält fåniga gåtor och seriösa kunskapsfrågor är nog det som gör att det här är ett spel som funkar alldeles utmärkt som sällskapsspel även om inte alla deltagare är inbitna deckarnördar.
Spelet är dessutom tilltalande lättspelat. Bara att slå tärning om kategori och sedan svara på en fråga. Rätt svar gör att man får fortsätta och fel svar att det är nästa deltagares tur. Om man vill kan man komplicera det hela mer genom att lägga till moment som Målvakt (ta hjälp av annan deltagare) eller Den skicklige detektiven (man tar bort a-,b -och c-alternativen på de frågor där de finns). Frågorna är varierade och rör sig lika mycket i nutid som i genrehistorien.
Och så finns då kategori nummer sex – Mordgåtan – där man alltså får välja mellan skotthål i knäet eller sju hål i huvudet. Eller svara på vad kannibalen som kom för sent till middagen får äta eller hur man kan se att två nakna personer som hittats infrusna i en glaciär är Adam och Eva. En av speltestarna jämförde en del av de här gåtorna med dem man brukar hitta i Kalle Anka-tidningar. Ganska träffande. Och ganska fånigt – men de höjde definitivt spelhumöret.
Vann jag då? Nej, det blev en neslig delad andraplats och ett stort revanschsug.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier