Edgar till Skåne?

Norska deckardrottningen Anne Holt är mycket välförtjänt nominerad till det prestigefulla amerikanska deckarpriset Edgar för sin 1222 över havet. Boken är nominerad i kategorin Best Novel och konkurrerar med Ace Atkins The Ranger, Mo Hayders Gore, Kaigo Higashinos The Devotion of Suspect X och Philip Kerrs Field Gray.

Än mer spännande är ändå att man bland de nominerade också hittar en svensk, till och med en som bor i Skåne. Och som dessutom är kollega till mig i Svenska Deckarakademin. Det är kritikern, översättaren och författaren John-Henri Holmberg som tillsammans med Dan Burstein och Arne de Keijzer skrivit en bok om Stieg Larsson.  The Tattooed Girl: The Enigma of Stieg Larsson and the Secrets Behind the Most Compelling Thrillers of our Time är den imponerande långa titeln och den är nominerad i kategorin Best Critical Biographical. Grattis! Bara att hålla tummarna nu. 26/4 avslöjas vinnarna.

Läs mer om alla nomineringar till Edgar Awards här.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier