En modern Poirot i lucka 21

21/12
Martine Poirot:
Naturligtvis är det som en hyllning till Agatha Christies Hercule Poirot som Ingrid Hedström döpt sin belgiska undersökningsdomare till Martine Poirot. Martine är också minst lika bra på att använda sina små grå som sin namne. Hon är dessutom snygg, modemedveten och härligt förälskad i sin man medeltidsprofessorn Tomas Hegér som har svenska rötter. Samtidigt är hon inte på minsta sätt så perfekt att man som läsare blir tröttnar på hennes. Snarare är hon en av de mest sympatiska deckarhjältar jag lärt känna de senaste åren och Ingrid Hedström låter mycket skickligt oss läsare bit för bit lära känna Martine Poirot bättre och bättre, liksom den lilla belgiska staden Villette där hon bor och all de människor som rör sig i hennes närhet.
Ingrid Hedström använder sig också fantasifullt av alla möjliga litterära associationer (med förkärlek för pusseldeckarna) samtidigt som hon skildrade en mörk verklighet fast förankrad i det 90-talets Belgien som hon själv bevakade som utrikeskorrespondent för DN. Och hon låter aldrig den litterära lekfullheten ta överhanden över verkligheten.
Den första boken om Martin Poirot kom 2008 och hette Lärarinna i Vilette – som fick pris som det årets bästa svenska debutdeckare av Svenska Deckarakademin. Sedan kom Flickorna i Villette 2009, Under jorden i Villette 2010 och i år Blodröd måne över Villette – som för övrigt inleds på samma sätt som Agatha Christies klassiska Mordet på Orientexpressen. I mars 2012 är det dags igen. Då kommer Rekviem i Villette  som ska handla om mord på unga mammor på 1980-talet och ett förmodat familjesjälvmord i början av 90-talet som Martine utreder. Definitivt något att se fram emot.

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier