En riktig outsider i lucka 20

20/11
John Rebus:
Precis som Håkan Nessers kommissarie Van Veeteren verkar skotska deckarförfattaren Ian Rankins kriminalare John Rebus verkligen ha fått lov att gå i pension. Den sista boken hett logiskt nog Exit Music (Rebus sista fall på svenska) och kom 2007 vilket är exakt 20 år efter att John Rebus gjorde entré i deckarvärlden i Knots and Crosses.
John Rebus är på många sätt en ganska sorglig figur. Han är en riktig outsider, oförmögen att samarbeta på andras villkor än sina egna, har svåra alkoholproblem och minst lika svåra sociala problem, Han skilde sig från frun Rhona tidigt i serien och har ett komplicerat förhållande till dottern Samantha – inte minst efter att hon blir svårt skadad i en smitningsolycka i Den hängande trädgården 1998. Den enda människor som egentligen begriper sig på Rebus är kollegan Siobhan Clarke men även deras relation och samarbete präglas av någon slags hatkärlek.
Hur misslyckad han är kan man som läsare inte låta bli att tycka mycket om den grinige, vresige, stundtals moralisk tveksamme Rebus. Och man kan inte låta blir att bli väldigt förtjust i det skoningslöst skildrade Edinburgh och Skottland som är Rebus självklara miljö och av Rankins underbara språk och musikaliska kopplingar. Jag saknar Rebus innerligt även om internutredaren Malcolm Fox som Rankin presenterat i först Misstro 2010 och nu också i kommande En omöjlig död (april 2012) känns som om han kan bli en värdig ersättare.
Bästa Rebus-boken är utan tvekan Resurrection Men från 2002 (Botgörarna på svenska) där Rebus tillsammans med ett gäng andra poliser skickas på samarbetskurs på polisskolan i Tulliallan. Poliserna kallar sig ”The Wild Bunch”. Att associationerna går till regissören Sam Pekinpah (som bland annat gjorde en film med just titeln ”The Wild Bunch”) under läsningen beror inte bara på det här utan också på att det här är en bok, som liksom många av Peckinpahs filmer,  fokuserar på våldet inom oss och vad som händer när vi ger efter för det. Boken slutuppgörelse skulle dessutom kunna platsa som slutscen i en westernfilm av högsta kvalitet. Så här skrev jag bland annat om Borgörarna i min recension:
”The Wild Bunch” var Sam Peckinpahs pessimistisk framtidsvision av ett Amerika där bara profit och materialism räknas. Ian Rankins kriminalromanserie med John Rebus i huvudrollen går i samma mörka toner. Här skildras ett Skottland av i dag där korruption och pengar styr. Rankins hjältar, John Rebus och Siobhan Clarke, kämpar i ständig motvind och belönas sällan för sitt konsekventa ställningstagande för de svaga och utstötta i samhället, alla minst av sina egna kollegor inom polisen.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Silverview av John le Carré..
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så julen så klart.

Arkiv

Kategorier