Ovanliga, vanliga Siv i lucka 19

19/12
Siv Dahlin:
Siv Dahlin är en av de vanligaste men på samma gång också mest ovanliga svenska deckarhjältarna. När hon presenteras i Aino Trosells suveräna och mycket välskrivna Om hjärtat ännu slår (2000) är hon vårdbiträde, lyckligt gift med ombudsmannen Jan och mamma till utflugna dottern Åsa. Hon planerar att överraska Jan på fyrtioårsdagen med en riktig kärleksmåltid men får i stället veta att han varit otrogen mot henne. Förkrossad och rejält förbannad bryter Siv Dahlin helt med sitt gamla liv och flyttar till glesbygden i Dalarna. Där attraheras hon av fel man och blir inblandad i en otäck historia om rasism, nazism och naivitet. Efter det har Siv Dahlin fortsatt att bli inblandad i denna ena skumma historien efter den andra. I Se dem inte i ögonen (2002) är hon städerska på Sälens Högfjällshotell samtidigt som Folk och Försvar har rikskonferens där – en konferens som slutar med mord. I Tvångströjan (2004) städar hon fjällstugor och inser att en tragisk vådaskjutning är något helt annat. För tre år sedan kom den senaste boken, Järngreppet. Här har Siv fått tillfälligt jobb som kokerska på en konferensanläggning i Bergslagen där det tycks spöka och där en kvinna hittas drunknad i ett gammalt gruvhål.
Siv Dahlin är en alldeles vanlig medelålders kvinnan som hoppar mellan alldeles vanliga, och rejält slitiga, jobb. Hon gör inte så mycket väsen av sig men hon ser och hör desto mer – saker som inte alltid är avsedda för hennes öron. I Om hjärtat ännu slår beskriver hon sig själv så här: ”Jag är flugan på väggen, mönstret i tapeten, jag är någon man knappast noterar och fast jag själv tycker mig alltför omfångsrik kan jag stå mitt i skeenden utan att någon tar någon särskild notis om mig.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier