Ammande polis att sakna i lucka 15

15/12
Maria Lindh:
Kan hända är hon redan bortglömd Maria Lindh? Men, jag saknar henne och skulle gärna se en bok till någon gång. Maria Lindh är kriminalassistent med miljöbrott som specialitet och huvudperson i författaren och journalisten Birgitta Edlunds tre kriminalromaner Den ammande polisen (2000), Den badande kocken (2002) och Den sjungande skorpionen (2003). I den första boken är Maria mammaledig och på besök hos släkt i Filipstad när hon blir indragen i utredningen av en miljökatastrof och en liten flickas död. I bok nummer två har hon flyttat till Filipstad med hela familjen och utreder ett dödsfall på hotellet där hennes man jobbar och i Den sjungande skorpionen kommer en världssopran på besök till ett snöigt Filipstad där vargar skjuts ihjäl och en fridsam orkidéodlare hittas ihjälslagen på kyrkogården.
Birgitta Edlund kan verkligen konsten att använda den klassiska småstadsdeckarens ingredienser samtidigt som hon vidgar vyerna långt utanför stadsgränserna.
När jag intervjuade henne samma år som Den badande kocken kom ut berättade hon också att hon alltid har ett extra mord med i sina deckare: ”- Det är mordet på den svenska glesbygden, det är en pågående tragedi. Även om jag rest mycket så har jag min hjärtegeografi i Filipstad. När jag började skriva deckarna så återvände jag till en stad som jag lämnat för länge sedan och det är tragiskt att se hur själva fibrerna i samhället håller på att frätas sönder.”
En deckarförfattare och en huvudperson att sakna. Hoppas de hittar tillbaka till genren igen. Snart.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier