Skönsång och farlig lucia i lucka 13

13/12
Camilla Martin (gift Wijk)
Skulle hon passa som Lucia? Ja, sjunga kan hon i alla fall operasångerskan Camilla Martin. Hon dyker upp för första gången upp i Maria Langs Ofärd i huset bor (1959) där Langs ständige huvudperson Christer Wijk blir förälskad i henne samtidigt som han letar efter en mördare i hyreshuset där hon bor. Efter detta inträde i handlingen är Camilla med i många av Langs följande böcker. Christer och hon blir ett par, de gifter sig och skiljer sig faktiskt också nästan. Camilla med sin karriär och sin självständighet är en välbehövlig utmaning för Maria Langs något självgoda, piprökande kommissarie och parets ständiga dilemma är hur de ska hinna träffas. I slutet på Att vara kvinna (1961) är de på väg från ett uppklarat mordfall och Christer ska vidare mot nästa mord och Camilla till San Francisco för att sjunga. Att Maria Lang har glimten i ögat och en del åsikter vad gäller äktenskap och karriär visar följande dialog:
”Hon vrider på huvudet för att få honom i synfältet, och det glittrar plötsligt i de bruna ögonen.
– Fastän… Christer?
– Ja?
– Tror du det är för sent att byta yrke och omskola sig?
– N… neej. Du är ju ung. Men det skulle jag förstås aldrig låta dig gö –
– Mig? Vem har talat om mig? Jag tänkte att kanske du…
Därmed gäspar hon som en kattunge, kryper ihop bredvid honom och somnar.
Kriminalkommissarien kör sammanbitet vidare.”

För övrigt är det kanske läge att se upp om Lucia bjuder på glögg i dag. I Maria Langs Vitklädd med ljus i hår från 1967 lussar Camilla rart för Christer men i deras grannlägenhet kommer en okänd lucia på visit hos läkarparet Palm och bjuder på glögg spetsad med stryknin…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier