En förebild i lucka 12

12/12
Cordelia Grey:
Trots att hon bara finns med i två böcker och nämns i en tredje är hon smått historisk Cordelia Grey. När P D James presenterade henne i Ett opassande jobb för en kvinna 1972 var hon en av de första kvinnliga privatdeckarna i genren. Hon skulle snart följas av andra i allt snabbare takt men hon är definitivt en tidig förebild. Ett opassande jobb för en kvinna inleds med att Cordelia hittar sin chef Bernie Pryde död när hon kommer till jobbet på Prydes detektivbyrå en tidig junimorgon. Bernie har tagit livet av sig och nu testamenterat sin detektivbyrå, sin pistol och sin Morris Minor till Cordelia (som är byråns delägare). Ska hon klara att fortsätta att driva byrån ensam? Ja som den engelsman hon är tar sig Cordelia ner till stampuben den Gyllene Fasanen för att tänka på saken. När alla där fått veta vad som hänt utspinner sig följande samtal mellan Mavis (kvinnan bakom bardisken) och Cordelia:
”Då får ni väl söka er ett annat jobb? sade hon. För ni kan väl inte fortsätta med byrån ensam? Det är inget passande jobb för en kvinna.”
”Det är inte så olikt att stå bakom en bardisk – man träffar alla sorters människor.”
De båda kvinnorna såg på varanadra och ett outtalat samtal utspann sig som tydligt uppfattades och förstods av båda.
”Tro inte att folk får gå och lämna besked till byrån hos mig nu när han är död.”
”Jag hade inte tänkt be om det heller.!
Mavis började energisk gnida ett glas, fortfarande med blicken fäst på Cordelia.
”Jag tror inte din mor skulle gilla att du fortsatte ensam.”
”Jag har bara haft en mor första timmen i mitt liv, så den saken behöver jag inte bekymra mig om.”

Naturligtvis fortsätter Cordelia ensam och hennes första fall blir att ta reda på varför den unga Cambridgestudenten Mark Callender plötsligt lämnar studierna, börjar jobba som trädgårdsmästare och sedan tar sitt liv.
Efter Ett opassande jobb för en kvinna dröjer det tio år innan P D James plockar fram Cordelia igen. Då i Skallen under huden där hon är livvakt åt en skådespelerska som utsatts för dödshot. Här arbetar hon också tillsammans med (1982). Efter det blev det inget mer (förutom att hon nämns i Smak för döden). Orsaken till detta sägs vara att P D James tyckte så illa om tv-serien som gjordes om Cordelia att hon vägrade skriva mer om henne.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier