Kärlek och suckar i lucka 9

9/12
Kurt Wallander:
Självklart måste Ystads stolthet Kurt Wallander vara med här. Själva den svenska urkommissarien – efter Martin Beck det vill säga. Det är med en blandning av kärlek och suckar jag följt honom från Mördare utan ansikte 1991 ända fram till det lite sorgliga avskedet i Den orolige mannen 2009. Han är tjatig, klagig, korkad vad gäller sociala relationer men samtidigt en jäkel på att sätta fingret på de stora problemen i samhället och på att envist hitta fram till lösningen på minst sagt komplicerade mordgåtor i Skåne med omnejd.
När han omnämns för första gången i Mördare utan ansikte låter det så här: ”Kurt Wallander sov. Han hade suttit uppe alldeles för länge kvällen innan och lyssnat på inspelningar med Maria Callas som en god vän skickat honom från Bulgarien. Gång på gång hade han återvänt till hennes  ”Traviat” och klockan hade varit närmare två när han gått och lagt sig. När telefonsignalerna nu ryckte upp honom ur sömnen hade han varit djupt inne i en häftig erotisk dröm. Som för att försäkra sig om att han bara hade drömt sträckte han ut armen och kände på täcket. Men han var ensam i sängen. Där fanns varken hans hustru, som hade lämnat honom tre månader innan, eller den färgade kvinna han just varit inbegripen i ett våldsamt samlag med.”
Redan här finns mycket av de som kommit att symbolisera så väl Wallander som av hans många efterföljare – ensamhet, torftigt socialt liv, opera, onyttiga sovvanor och så jobbet som alltid kommer och stör.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier