Oemotståndlig norrman i lucka 8

8/12
Harry Hole:
25:e  januari är det äntligen dags. Då får jag träffa Harry Hole igen. Jo Nesbös nionde bok om den numera mycket slitna expolisen Harry Hole har den svenska titeln Gengångare och precis som den senaste boken Pansarhjärta återvänder Harry till Oslo från Hongkong för att reda ut något som Oslopolisen klantat till
Genom serien om Harry Hole (som inleddes med Fladdermusmannen 1997) har vi läsare den hårda vägen fått lära oss att vi inte ska hoppas för mycket på lyckliga slut för Harry Holes del. Han tycks dömd av sin författare att röra sig i ett allt mer tätnande mörker av personliga tragedier och motgångar. Förutom att Harry för en ständigt pågående kamp mot sin svåra alkoholism blir flera av hans arbetskollegor mördade eller dödade  i tjänsten och förhållandet med hans livs stora kärlek Rakel går naturligtvis åt skogen – för att bara nämna en del av eländet. Samtidigt är Harry en fullständigt lysande mordutredare som alltid går i land med de mest komplicerade fall.
Trots mörkret är Jo Nesbös skildring av Harry Hole ett deckargenrens mest nyanserade och i grunden sympatiska porträtt och jag medger gärna att jag har fallit fullständigt pladask för denna oetmotståndliga norrman. I recensionen av det suveräna tegelstenen Pansarhjärta (2009) skrev jag bland annat om Harry Hole att: ”Han kliver allt mer ur rollen som luggsliten kriminalare och framstår i stället som en egensinnig hämnare utanför lagen.”
Det ska bli mycket spännande att se hur han tar sig vidare i Gengångare.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier