Änglalikt i lucka 7

7/12
Althea Molin:
Althea Molin, eller snarare Althea Sang Min Molin,  är en av de nyare bekantskaperna i den svenska deckagenren. Althea är gärningsmannaprofilerare till yrket. Hon har en koreansk/amerikansk mamma och en svensk pappa och är född i USA, uppvuxen i Sverige och sedan utbildad i USA. När Althea presenteras för första gången i Veronika von Schencks debutdeckare Änglalik  (2008) har hon precis anlänt till Stockholm efter att en otäck sammandrabbning med en amerikansk seriemördare.  Nu ska hon börja på nytt i Sverige och blir indragen i en jakten på en seriemördare som leds av hennes gamla barndomsvän Richard.
När Althea dyker upp på nytt i Veronika von Schencks andra kriminalroman Kretsen (2009) har det gått ett halvår sedan Änglalik, det har varit ont om profileraruppdrag och Althea överväger att flytta tillbaka till New York. Samtidigt vill hon inte lämna Stockholm och Richard som numera är hennes pojkvän. Och så blir hon indragen i en utredning av banksvindlerier och mord.
I min recension av Kretsen och Änglalik skrev jag: ” Vill man läsa deckare som ibland påminner om Kalle Blomqvist-idyll, ibland om riktigt hårdkokta storstadsdeckare och ibland om Bridget Jones och som helt otvunget lyckas kombinera lätt och tungt och chict och vardagligt så finns det här. Och är förbaskat underhållande. ”
Sedan dessa har jag längtat efter ett nytt möte med Althea. Än har det inte kommit men jag håller tummarna och nöjer mig så länge med att se fram emot första delen i Veronika von Schencks deckarserie för 9-12-åringar som presenteras i mars med titeln Den siste tsarens hemlighet (Bladh by Bladh).

 

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier