Tuffa tag i lucka 1

Utmanad av kollegan Peter Olsson (som har bokbloggen Bibliopepe) satsar jag på en deckarkalender även i år.
Så, välkomna att i luckorna 1 till 24 möta favorithjältar ur min deckarbokhylla.

1/12
Lisbeth Salander:
Det är lika bra att gå ut hårt. Stieg Larssons Lisbeth Salander har gett deckargenren en helt ny hjältinna. Salander är underdog, actionhjältinna och geni i en enda salig röra och hon (för det är hon som gör det – inte Mikael Blomkvist) har lyft intresset för svenska deckare till svindlande höjder. I de svenska filmatiseringarna av Stieg Larssons tre böcker har har Noomi Rapace gjort en fin rolltolkning av Salander och nu ska det bli spännande att se hur amerikanska Rooney Mara lyckas med samma utmaning. 21/12 är det premiär för amerikanska The Girl with the Dragon Tattoo. Men, film i alla ära – Salander kommer definitivt bäst till sin magnifika rätt i bokform.
Så här beskrivs hon i början av Män som hatar kvinnor: ”Lisbeth Salander var för dagen klädd i svart t-tröja med en bild på ET med huggtänder och texten I am also an alien. Hon hade en svart kjol som var trasig i fållen, en sliten svart midjekort skinnjacka, nitbälte, kraftiga Doc Marten-kängor och tvärrandiga grön-röda knästrumpor. Hon hade lagt på makeupen i en färgskala som antydde att hon möjligen var färgblind. Hon var med andra ord ovanligt prydlig.”

 

 Rooney Mara spelar Lisbeth Salander i den amerikanska filmversionen av Mäns som hatar kvinnor. Foto: Scanpix

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier