Deckardrottning i Babel

Jag gillar verkligen Liza Marklund och Annika Bengtzon. Om det och det mothugg detta uttalanden oftast får – framförallt av män skrev jag om i en krönika i våras. Läs den här.

Vad jag framförallt gillar med Marklund och hennes hjälte Bengtzon är  vad de gjort för den svenska deckargenren och för kvinnornas roll i genren. Med Annika Bengtzon (och Helen Turstens Irene Huss) tog kvinnor och vardag klivet in i den svenska deckaren. Här kom ett kvinnoperspektiv, ofta med våld mot kvinnor och en kritisk granskning av samhällets konservativa maktstrukturer i centrum, in i kriminallitteraturen.
Liza Marklund har alltid haft en klar och tydlig agenda i sina böcker att fokusera på att vara kvinna och göra karriär och att skärskåda våld mot kvinnor, kvinnoförtryck ur många olika aspekter – inte minst mediebranschens syn på så väl kvinnor på chefsposter som kvinnor som våldsoffer. Böckerna om Annika Bengtzon har inte alla varit fantastisk bra men de har varit/är viktiga för genren och där finns också ett par riktiga höjdare – till exempel Sprängaren, Den röda vargen och Nobels testamente.

30 november är det dags för en ny Bengtzon bok. Du gamla, du fria är titeln och den är definitivt läsvärd. Här finns både Annika Bengtzonz aldrig sinande patos och en intressant skildring av svensk flyktinpolitik. Denna vecka ( 17/11 20.00) gästar Liza Marklund Babel. Det tänker inte jag missa!

 

 

 

 

Foto: Scanpix/Arkiv

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier