Tuffing på darriga ben

”Jag skjuter, sparkar in dörrar och låter mig inte knäckas av någonting.”  Så säger tyska deckarförfattaren Sabine Deitmars stentuffa polis Beate Stein i kriminalromanen Dominanta damer från 2001.

Så tuff kände jag mig definitivt inte i går när jag skulle hålla föredrag för Bibliotekets vänner i Kristianstad på temat ”Kvinnor på brottsplatsen – kvinnliga deckarförfattare och deckarhjältar”. Mina darriga ben hade inte kunnat sparka in några dörrar. Tack och lov var det en positiv och trevlig publik som samlats på biblioteket i Kristianstad. Benen slutade darra och jag kunde göra någorlunda rättvisa åt Beate Stein, V I Warshawski, Eve Wylie, Sharon McCone, Kate Brannigan och andra tuffingar som är bevis på att även en minst sagt konservativ genren kan förändras.

Kanske kan också en jättenervös föredragshållare förändras och med tiden tycka att det hela är riktigt roligt. Även minuterna strax före…
Jag får gott om tillfällen av öva under hösten i alla fall.  12 november ska jag ge deckartips på Skånskanscenen på Bokens Dag i Malmö.  18 november ska jag sen till Eskilstuna och återigen prata om Beate Stein och de andra. Denna gång på ett biblioteksseminarium.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier