Brottet igen – i Seattle!

Just nu följer jag med förvånande stort intresse den amerikanska kriminalserien The Killing som visas på Tv4 (torsdagar 22.30). Förvånande därför att den bygger på den suveräna danska kriminalserien Forbrydelsen som också visades i svt – första omgången 2008 och andra 2010.

Bygger på är väl egentligen en underdrift utan dess like. Amerikanska The Killing följer nästan slaviskt det danska originalet i scener, i tonläge och i hur skådespelarna agerar – ja till och med hur de klär sig. Amerikanska Mireille Enos som spelar seriens huvudperson kriminalaren Sarah Lindén traskar till exempel runt i samma tjocka ylletröjor som danska Sofie Gråböl hade när hon spelade danska kriminalaren Sarah Lund (liten namnskillnad där), mordoffrets pappa har samma hantverkarbyxor och samma grova men kärleksfulla framtoning.

Konstigt alltså att jag fastnar framför något som är en nästan exakt repris av något jag redan sett. Samtidigt är det oerhört fascinerande att se samma historia utspelas i Seattle i stället för Köpenhamn, att jämföra scener och upplägg. Och det skadar ju inte att Joel Kinnaman finns med i den amerikanska serien som Sarah Lindéns tuff-tafatta kollega. Dessutom är det här en fantastiskt bra historia som amerikanarna faktiskt verkar förvalta bra – hittills. Och den är definitivt bättre än Morden i Midsomer eller Lewis.

 

 

 

 

 

 

 

Sarah Lindén (Mireille Enos) och Stephen Holder

(Joel Kinnaman) söker efter mordoffret.     Foto: Scanpix

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier